Bryster på bloggen – for begyndere

Udgivet i kategorien Baby, Nyt, Real life

Er vi nok forberedte på tiden efter vores fødsel? Vi går så sindssygt meget op i at have alle de rigtige ting og sager, og at være top klar til den her lille baby som kommer til verden. Det er også helt fint, og det samme har jeg da gjort, men hvad med efter? Ved vi hvordan vi skal bære os ad med det hele, og ved vi hvordan man ammer? Jeg har derfor været på kursus, ammekursus! Det er jo en hel videnskab. Jeg snakker om amning for begyndere, så undskyld til mændene som følger med, idag står den på bryster (af den måske lidt usexede slags).

Jeg har som sagt været på kursus for at lære lidt om amning, og jeg havde ingen ide om hvilken kæmpe præstation det næsten er, at lykkedes med det. Jeg har tit tænkt ”det kan da ikke være så svært”, men man hører sgu alligevel om mange mødre rundt omkring, som har rigtig svært ved det og til sidst giver op. Der kan jo være et hav af komplikationer, som vi ikke aner noget om, fordi vi jo ikke kan kommunikere ordenligt med vores børn. MEN, jeg synes jeg er blevet ret godt udrustet på dette kursus, og jeg har lidt mere ro på når det kommer til det her amme-helvede. Der findes selvfølgelig også de børn, som bare ligger sig til med det samme, men det vil jeg bare ikke forvente sker for mig. Så hellere have lidt viden og være en smule forberedt.

Amning skal ikke gøre ondt!

Det første vi lærte på det her kursus var, at amning altså ikke skal gøre ondt. Jeg har simpelhent hørt så sindssygt mange skræmmehistorier om amning og hvor smertefuldt det kan være. Men piger, det behøver det altså ikke at være. THANK GOD! Hvis dit barn bliver lagt på den rigtige måde (og her må man jo altså prøve sig frem), og får fat i dit bryst fra den rigtige vinkel, så burde der ingen problemer være. Jeg kender mange som efter 3 ugers besvær og frustrationer med amningen, giver op og går over til modermælkserstatning, men man skal altså regne med mellem 2-6 ugers ammeetablering.

Hvis du VIL have det til at fungere, så hold dig til følgende punkter:                                                                      (Disse punkter er alle fra kurset)

 • Tålmodighed.
 • Ro og hvile.
 • Øvelse.
 • Hud mod hud.
 • Støtte.

Billedet er lånt fra kurset!

Hvad er en god amning og hvor lang tid skal de spise?

Det er, helt kort, når dit barn sutter aktivt i 10 minutter. Kun 10 minutter? -JA! Det betyder ikke, at du skal tage ham/hende af efter 10 minutter hvis de stadig sutter løs, men lad dem spise til de selv slipper. Og hvis de begynder at brokke sig før, så er det måske fordi dit bryst er tomt, han/hun vil have et nyt.

5-15 sekunders reglen

I know.. jeg vidste heller ikke der var noget der hed det 😉 Men det er der… det er sådan dit barn sutter og holder pause, sutter og holder pause. Sutter i 5 sekunder og holder pause i 15, and so on.

Udover det, så skal du nok regne med at give dit barn bryst 8-10 gange dagligt!! Det lyder helt vanvittigt, men okay, fair nok, så mange gange dagligt spiser jeg sgu næste også selv, haha 😉 Men det har nok noget at gøre med, at din babys mavesæk er på størrelse med et kirsebær lige når han/hun bliver født. De bliver derfor meget hurtigt mætte, og hurtigt sultne igen. Se guiden nedenfor.

Billedet er lånt fra kurset!

Ammestilling

Ammestilling er nok det mest afgørende for om det kommer til at fungere eller ej. Vi kender nok allesammen den klassiske ammestilling, men der er et hav af stillinger. Du kan lægge dit barn i hvilken som helst stilling, så længe det er mave mod mave, og selvfølgelig gerne hud mod hud. Dit barn skal lægges til brystet og ikke omvendt. Du skal altså ikke læne dig frem til barnet, men derimod løfte barnet op til brystet, ellers sidder du bare i en rigtig dårlig stilling og det er hverken godt for dig eller barnet.

Jeg kunne blive ved med at skrive løs om alle de ting jeg lærte på kurset i tirsdags, men nu har i fået en forsmag. Jeg fik en masse viden, som jeg ikke troede jeg behøvede, men jeg er SÅ glad for at jeg gjorde det.

Hvis der er nogle af jer gravide ladies derude, som gerne vil prøve det af, og det synes jeg virkelig at i skal, så skal i bare trykke på linket nedenfor, så kommer i direkte ind på Sonja og Sara’s hjemmeside som hedder ‘den gode barsel’. Det er det hele værd!

LINK

Dejlig torsdag aften til jer♥

 

 

 

 

 

 

23. november 2017
/
Tidligere indlæg Næste indlæg

7 Kommentarer

 • Reply Tanja Billesø Beck

  Hej Jeanette. Skønt du har været på et kursus – det er nemlig ikke bare lige at lægge til. Som du skriver skal det ikke gøre ondt – men vil dog sige at de fleste oplever det gør lidt nas. Det vil unægtelig ske fordi brystvorten skal vænne sig til både at være fugtig men også at blive suttet på ud over det sædvanlige dertil kommer at brystet kan blive spændt når mælken løber til.
  Følg de gode råd du har fået og melder usikkerheden så snak med sundhedsplejersken måske der er en hvor I bor med speciale i amning.
  Jeg ønsker Den bedste tid sammen med jeres lille baby ❤️
  Kærlig hilsen herfra

  23. november 2017 at 19:55
 • Reply Marina

  Hej Jeanette!
  Super fint indlæg. Men bliver nød til at kommentere
  Her gik amningen ikke så nemt som nej troede. Jeg havde også været på ammekursus, og følte mig virkelig klar! Men men men… Lillemanden var ikke helt nede med de babser Så jeg brugte de første mange døgn på at lægge ham til brystet, derefter give ham brystmælk fra kop og bagefter pumpe ud til næste gang det gik løs Alt dette gjorde jeg hver 3 time. Hele døgnet! Shit, det tager på kræfterne. For ikke at nævne sprækkede brystvorter Men da det så endelig kom godt op at køre, så var det bare fantastisk!
  Nu er det næste “problem” så… Han vil ikke stoppe igen… Knægten bliver 2 til januar, og han hænger der stadig

  Håber du læser mit indlæg med et gram humor ❤️ Fordi uanset hvor forbandet hårdt det hele kan føles i starten, så er det bare skønt at amme. Håber du får en dejlig fødsel (kan anbefale “Smertefri fødsel”! Ikke at det ikke gør ondt… Men ja ) og nyd nu den sidste tid inden det går løs ❤️❤️❤️

  23. november 2017 at 19:57
 • Reply Lene Skov Kristensen

  De første sug ved hver amning, som babyen tager, er for at få mælken til at løbe og det gør altså lidt ondt og kan også give efterveer, men smerten holder op efter 5-10 sek og når mælken løber, må det ikke gøre ondt for så har baby en forkert teknik. Og det er heldigvis mest i de første måneder, at man ammer 10 gange i døgnet. Senere kan de sagens gå op til 4 timer imellem. Held og lykke med amningen og resten (fra tidl. sygeplejerske på en barselsgang og vordende mor for 2. gang).

  23. november 2017 at 20:51
 • Reply Allimak

  Jeg håber så meget for dig, at amning bare fungerer, hvis det er det, du ønsker. Jeg ammer selv min lille dreng på 2,5 måneder, og det er simpelthen bare helt fantastisk <3 De er så nuttede, når de ligger der og sutter mens de holder på babsen med den ene hånd og kigger en i øjnene, det er bare ren kærlighed 🙂
  Held og lykke med den forestående fødsel, det er også en helt fantastisk oplevelse 😉

  24. november 2017 at 23:53
 • Reply Gitte Olsen

  hvor er det dejligt, at man endelig tilbyder kurser i amning. Dengang jeg fik børn, var det kun, hvis der var tid på sygehuset, at vi fik hjælp til at få amningen godt igang. Held og lykke med det hele 🙂 Nu er der jo ikke ret lang tid, til det går løs 🙂

  26. november 2017 at 16:24
 • Reply Mette

  Jo! Det gjorde ondt at amme i den første tid (ca. 1 måned) både ved første, andet og tredje barn. Men når det kører, så kører det. Efterhånden som mælkemængden indstiller sig og barnet bliver stærkere, kan ammesekvenserne være ret korte.
  Men som sagt… den første tid var ikke den rosenrøde oplevelse, billederne i diverse magasiner ellers lover. Der er heller ingen, der fortæller, at efterveerne kan være næsten værre end veer. Min yngste kunne oparbejde så godt et vakum, at mine bryster efter en amning føltes, som havde noget givet mig en heftig sherifstjerne. Og de sår og vabler, der var… UHA. Men det kom til at fungere og alle tre børn er ammet i mere end et år.

  26. november 2017 at 17:29
 • Reply Line

  Og så er der os der efter sådan et ammekursus også blev helt ekstatisk og klar på ammeopgaven, fordi mange får det til at lyde som verdens nemmeste og mest fantastiske oplevelse. Men for mig fungerede det ikke psykisk. Jeg brød mig ganske simpelt ikke om at amme min datter, og på sigt begyndte det at gå ud over mit syn/forhold til hende. Det er vigtigt at lytte til sig selv, og ikke kun give op pga de komplikationer de på kurser og andre steder beskriver, som f.eks. for lidt mælk, brystbetændelse osv. For der er jo løsninger på alt. Dog synes jeg i den grad at det psykiske aspekt mangler, som en komplikation der kan opstå. Og hvad løsningsmulighederne på dette kan være. Held og lykke med det hele. Er sikker på du bliver en god mor, der gør hvad du finder bedst 🙂 ❤️

  28. november 2017 at 12:08
 • Skriv en kommentar

  Du vil måske også ku' li'